Nieuws

Slechte gewoonten

Nog veertien dagen en De Doorenlopers kunnen zich opmaken voor de Merchtemse corrida. Voor vele starters onder jullie een eerste wedstrijd. Onze habituées hebben getraind om een grotere afstand dan vorig jaar te lopen, de prestatie van vorig jaar te evenaren of verbeteren. Hét moment voor Tante Kaat om jullie nog eventjes te bestoken met goede raad! (deel 1)

Tien veelvoorkomende loopfouten (van beginners én gevorderden) met eenvoudige oplossingen.

1. Te snel te veel gaan trainen. 
Goede voornemens genomen? Lopen is gezond, maar bouw je trainingen rustig op.
*Het is niet verstandig om veertien dagen voor de wedstrijd je doelen te hoog te stellen. Laat je dus niet vangen door weddenschappen en train voldoende vooraleer een wedstrijd mee te lopen.
*Net herstelt van een pijntje? Bouw je trainingsschema traag op! Onderzoek wijst uit dat je je training best elke week slechts met 10% intensiever maakt.Opnieuw hervallen in dezelfde blessure, daar heeft niemand wat aan.

2. Onvoldoende ‘bijtanken’
Lopen vraagt energie. Zorg na een intensieve training of een wedstrijd dat je energiepijl opnieuw wordt aangevuld met koolhydraatrijke voeding en voldoende proteïnes. Zorg ook tijdens en na de inspanning voor voldoende hydratatie.

3. Te veel zon
Dagelijks 20 minuten blootstelling aan de zon kan je goed doen. Vergeet je echter niet te beschermen: een petje en wat zonnecrème kunnen je heel wat ongemakken besparen. Wordt 16 augustus een warme dag, in onze vorige post vind je extra tips.

4. Een wedstrijd of training te snel starten.
Hold your horses! Hou jezelf in toom en start traag. Hierdoor zal je jezelf niet ‘verbranden’ in de eerste kilometers!

5. Zelf doktertje spelen.
Zelf een diagnose stellen, lopen onder de pijnstillers, doortrainen met pijn of denken dat de pijntjes vanzelf overgaan? Slecht idee!
Als pijn zich manifesteert, tracht je lichaam dan niet verder te drijven en rond je training af. Als je langer dan drie dagen last hebt, plan dan snel een afspraak in bij de dokter!

6. Stretching overslagen.
Loop na je training niet meteen de douche of het cafetaria in en neem de tijd om je lichaam even te ontspannen. Vergeet ook na een wedstrijd niet om bij de aankomst even de tijd te nemen om je stretchoefeningen door te nemen.

7. Niet genoeg zzzzzlaap.
Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Studies tonen echter aan dat een tekort aan slaap het joggen kan beïnvloeden. Bovendien heeft het negatieve gevolgen voor het herstel na de training of wedstrijd, je immuniteit en je mentale scherpte.

8. Je spieren negeren. 
Joggen is een uithoudingssport, een goede conditie is dus belangrijk. Uiteraard gebruik je ook je spieren en niet alleen die van je benen. Hou ook rekening met je (buik)spieren. Deelnemers uit een onderzoek die zes weken lang vier keer per week buikspieroefeningen deden, liepen sneller dan de deelnemers uit het onderzoek die dat niet deden.

9. Onvoldoende rust nemen.
Te veel trainen kan de oorzaak zijn van veel kwalen, gaande van blessures naar verminderde prestaties tot het wegebben van motivatie. Probeer tussen elke training een rustdag in te calculeren. Probeer om niet meteen bij het begin van je trainingen té veel kilometers per week te lopen, maar bouw rustig op. (En dan is de cirkel rond, zitten we opnieuw bij goede raad nummer 1).

Er zijn nog tientallen adviezen te formuleren om van jullie betere joggers te maken.
Probeer in ieder geval altijd je motivatie in je gedachten te houden: je bent gestart met lopen om je beter te voelen en gezond(er) te leven, niet om gestresseerd of geblesseerd te raken.
Heb je zelf nog vragen, spreek gerust één van de trainers aan voor meer goede tips! Komende week goede raad deel 2, met enkele tips over voeding net voor de wedstrijd.

update: De Doorenlopers waren goed vertegenwoordigd op de corrida. Hij kleurde groen! Alle  foto’s van de editie 2013 vinden jullie op onze facebookpagina.