Nieuws

Rock-‘n-run

Tijdens de trainingen houden de meeste Doorenlopers elkaar aan de praat. Toch zien we ook af en toe leden trainen met muziek in de oren. Loop je nu beter met of zonder muziek? In 2012 deed het vrt-programma “Ook getest op mensen” een mini-onderzoek naar dit onderwerp. Tien sportievelingen, tien paar oortjes, tien hartslagmeters, één indoor looppiste en één sportprof. Professor Peter Hespel (KULeuven) legt in deze reportage het verschil uit tussen joggen mét en joggen zonder muziek.

Een recenter onderzoek, deze week te lezen op verschillende fora en in de krant, leert ons dan weer dat wie gaat sporten, invloed kan uitoefenen op zijn prestaties door de juiste soundtrack te kiezen.

Techno en pop doen ons tot tien procent actiever bewegen, zo werd wetenschappelijk vastgesteld aan de Universiteit van Gent. Het onderzoek bevestigt dat de juiste muziek opzwepend werkt bij het sporten. En dan niet alleen omdat een nummer ons vrolijk of net triest maakt of omdat het een sneller ritme heeft, zo ondervonden professor musicologie Marc Leman (UGent) en zijn team.
Achttien proefpersonen, van 22 tot 51 jaar, liepen een cirkelvormig traject met een iPod op de oren. Daarop was een selectie van 52 nummers uit verschillende genres maar allemaal met hetzelfde tempo (130 beats per minuut) te horen. Iedereen liep ook in hetzelfde tempo als de muziek, namelijk 130 stappen per minuut.

Wat opviel, was dat de proefkonijnen afhankelijk van het deuntje grotere stappen namen, net minder strak vooruit liepen of zelfs een veeleer slenterende, horizontale beweging maakten. Daardoor gingen sommigen van hen ondanks het gelijke tempo tot 10 procent sneller of net trager vooruit.
Muziek die deze proefpersonen als luid, repetitief en agressief benoemden, zorgde voor een versnelling, terwijl zachte muziek net een omgekeerd effect had. Wie zijn sportprestaties een extra boost wilt geven, kiest dus beter voor techno en elektronische pop in plaats van jazz, folk en reggae.

‘MUZIEK IS MOTIVERENDE KRACHT’

“We hebben aangetoond dat de proefpersonen een stukje van hun identiteit verliezen in de muziek”, zegt Marc Leman in Het Nieuwsblad. “Ze gaan er volledig in op en laten hun bewegingen er onbewust mee door bepalen.”

“Tijdens het joggen zou muziek een motiverende kracht kunnen hebben. Ze sleept je letterlijk mee. Omgekeerd kun je bepaalde muziek uitkiezen om wat relaxter te wandelen en te ontspannen.”

Top tien nummers van het onderzoek die je sneller doen gaan:

1. The Ballad of el Efe – Falik

2. Out To Get Me – Clawfinger

3. Ouverture No. 5 – Francesco Veracini

4. Young Hearts – Kujay Dada

5. Down and Out – Peter Katafalk

6. The Hype – Junior Jack

7. Parlons d’Aimer – Le Grand Rouge

8. The Big Fake – Traffic Signs

9. Not Gonna Get Us – Tatu

10. Barbie Girl – Aqua

bron: De Standaard en Running.be