Nieuws

Lopen is een uitdaging

Hoewel de gemiddelde Doorenloper zich vaak al heel erg gelukkig stelt met af en toe een deelname aan een modale loopwedstrijd, volstaat voor vele anderen het bedwingen van gemiddelde marathon niet (meer) om de loopkriebels te bedwingen.Voorlopig heb ik nog genoeg uitdaging aan de intervaltraining van ons Leatitia en de lusjes van Jan. Wil je het toch wat extremer, laat je inleiden in de wondere wereld van de extreme loopwedstrijden…

Begin berichtten verschillende media over de Marathon des Sables, Saharamarathon, Atacama crossing. Dat zijn zware loopwedstrijden in de woestijn.

Er worden ook heel wat “ultralopen” georganiseerd. Van ultralopen is sprake als men een afstand hardloopt die groter is dan de marathon.

Daarnaast zijn er ook steeds meer deelnemers voor de “trailruns” of “cross country runs”. Dat zijn wedstrijden die doorgaan op wandelpaden, vaak in een bergachtige omgeving, waar het klimmen vaak langer duurt dan het afdalen. De moeilijkheidsgraad van een trailrun wordt bepaald door de afstand, de ondergrond en de hoogtemeters. Een trailrun wordt bijna nooit in één ruk uitgelopen. Wedstrijden in deze categorieën kan je lopen in de Ardennen oa Cretes De Spa en verder weg de Skyrun of Himal Race (een race op het dak van de wereld. Meestal halen enkel sherpa’s de top drie).

En dan is er deze vrouw, die het allemaal combineert om geld in te zamelen voor het goede doel. De opmerkelijke prestatie van Zoë Romano. Romano legde het 3.360 km lange parcours van de Tour De France lopend af. Zoë liep elke dag meer dan een marathon en dat gedurende negen weken, zes dagen per week. Het parcours van de 100ste Ronde van Frankrijk bestond uit 21 etappes, waaronder vijf heuvelachtige en zes bergetappes (onder meer Alpe D’Huez), vijf aankomsten bergop (waaronder de Mont Ventoux).

Ook in Vlaanderen zoeken lopers het soms een tikje avontuurlijker met de “obstacelruns” (de spartacusrun, strongmanrun). De deelnemers moeten in deze wedstrijden een aantal hindernissen overwinnen om het parcours te kunnen uitlopen.

Adventure racing” gaat nog een stapje verder. Veelal wordt de wedstrijd, naast verschillende hindernissen, ook gecombineerd met andere disciplines zoals zwemmen, fietsen (mountain bike), oriëntatie, klimmen, kajakken, enz. Combineer dat alles met een slaaptekort, beperkte mondvoorraad en hecht teamwerk en je vraagt je af of het nog extremer en intenser kan.

Extreme wedstrijden hebben altijd al bestaan, maar nu gaat hun bekendheid veel sneller rond dankzij sociale media als Facebook.
Het minste wat je kan zeggen is dat door deel te nemen aan zulke wedstrijden je jezelf ongetwijfeld tegen komt en dat tijdens zo’n wedstrijd lopen opnieuw een uitdaging wordt.